طرز تهیه دلمه برگ مو + خواص دلمه برگ مو

 

اواسط فصل بهار برگ موهای تازه در بازار پیدا می شود که واقعا حیف است از آن ها استفاده نکنیم. دلمه برگ مو از پیش غذاها یا غذاهای مرسوم ما ایرانی هاست و در خیلی از نقاط کشورمان محبوب است و زیاد درست می شود. در این مطلب سعی می کنیم طرز تهیه این دلمه خوشمزه را مرحله به مرحله برایتان آموزش بدهیم.

 

مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو :

برگ مو یا همون برگ انگور تازه  40-50 عدد
گوشت چرخ کرده 300 گرم
 برنج نصف پیمانه
 * سبزی دلمه خرد شده ( گشنیز، جعفری، نعناع و ترخون)  4-5 قاشق خرد شده
بیاز متوسط دو عدد
لپه 1/3 پیمانه
نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم

 

سبزی دلمه خرد شده ( گشنیز، جعفری، نعناع و ترخون) به یک نسبت با گشنیز کمی بیشتر (البته شوید و پیازچه و تره هم میتونه اضافه بشه)

 

مواد لازم برای چاشنی دلمه :

* استاک گوشت  1 استکان
 کره 25 گرم
 سرکه یا آبغوره  نصف پیمانه
شکر 1-2 قاشق غذاخوری
نمک به مقدار کم

 

* استاک گوشت (اگه نداشتید میتونید از یک بسته عصاره گوشت استفاده کنید با یک استکان آب)

 

مراحل تهیه دلمه برگ مو :

باید لپه و برنج را از قبل خیس کنیم. پیازها را نگینی خرد می کنیم و در مقداری روغن به همراه زردچوبه تفت می دهیم. کمی که سبک شد و رنگ آن طلایی شد گوشت را اضافه می کنیم و روی حرارت ملایم آن را تفت می دهیم. برنج و لپه ها را هم جداگانه می پزیم. البته باید مراقب باشیم که برنج را کمی دون برداریم و لپه هم کامل بپزد ولی له نشود.

 

سبزی خرد شده را به گوشت در حال تفت اضافه می کنیم و نمک و فلفل هم می زنیم. در نهایت لپه و برنج را هم اضافه می کنیم و از روی شعله بر می داریم.

 

کف قابلمه ای که مد نظرمان هست را چند تا برگ مو پهن می کنیم که دلمه ها نسوزد.

 

مراحل پیچیدن برگ مو

برای پیچیدن دلمه ها روشهای مختلفی وجود دارد که مرسوم ترین آن بقچه ای هست و رولی. اگر برگ هایی که استفاده می کنید تازه هست باید دو سه دقیقه ای در آب جوش بجوشد تا نرم شود و موقع پیچیدن نشکند (البته من نجوشاندم) برگ ها را که آماده کردید، پهن کنین و مواد را داخل آن بریزید و آن را بپیچید.

 

برگ مو را به پشت پهن می کنیم و یک قاشق از مواد دلمه که آماده کردیم روی آن می ریزیم. اگر برگ موتان کوچک بود می توانید از دوتا برگ روی هم استفاده کنید که مواد بیرون نریزد.

 

دو قسمت پایینی برگ را روی مواد می گذاریم. بعد هم از دو سمت کناری برگ را به داخل خم می کنیم که کاملا روی مواد را بگیرد.

 

در نهایت هم خیلی محکم برگ را رول می کنیم.

 

چاشنی دلمه برگ مو

برای دلمه من از نصف یک عدد عصاره گوشت و نصف لیوان آب و نصف لیوان آبغوره و کمی شکر استفاده کردم. این مخلوط را روی حرارت گذاشتم و به آن کره اضافه کردم. وقتی همه مواد با هم مخلوط شدند و به جوش آمد، آن را روی دلمه ها ریختم.

 

یک پیشدستی هم روی دلمه ها می گذاریم که موقع پخت از هم وا نرود. بعد هم در قابلمه را می گذاریم و روی حرارت می گذاریم. با حرارت متوسط رو به کم، برای حدود یک ساعت می پزد. البته این زمان بستگی به اندازه قابلمه و مقدار دلمه هایتان هم دارد.

دلمه برگ مو خاصیت آنتی بیوتیکی هم دارد و عفونت بدن را رفع می کند

 

نکاتی برای پخت دلمه برگ مو :

اگر ابتدا برگ ها را پختید و آن ها را محکم پیچیدید دیگر لازم نیست روی آن پیش دستی بگذارید.

 

خواص دلمه برگ مو

بدون شک شما هم از جمله کسانی هستید که دلمه را بسیار دوست دارید و می دانید که این غذای اصیل ایرانی دارای فواید بسیاری خواهد بود اگر با برگ مو درست شود. در ادامه از خواص دلمه برگ مو برایتان می گوییم.

 

دلمه برگ مو سرشار از پروتئین، اسید آمینه، آهن، روی، پتاسیم، فیبر، کلسیم، گوگرد، فسفر، منیزیم، قند، ید، سیلیس، سدیم، اسید فولیک، کربوهیدرات، انواع ویتامین های A ، C ، E گروه ویتامین های B مانند B۱، B۲، B۵، B۶ و B۱۲ است.

 

برای بررسی خواص دلمه برگ مو و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با یکی از محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت و‌ گو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.

 

مهم ترین خواص دلمه برگ مو

این غذا انرژی زا بوده و برای تقویت عمومی بدن مفید است؛ سبزیجات استفاده شده در تهیه این غذا هم خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند.

 

دلمه برگ مو به علت داشتن کلسیم و منیزیم برای استحکام استخوان ها و دندان ها مفید است؛ دلمه برگ مو خاصیت آنتی بیوتیکی هم دارد و عفونت بدن را رفع می کند.

 

دلمه برگ مو برای رشد کودکان، تقویت معده و ازدیاد شیر مادران شیرده موثر بوده؛ این غذا به علت داشتن آهن هم برای زنان مفید است. پتاسیم موجود در دلمه برگ مو از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری می کند و فشار خون را هم کاهش می دهد.

 

مبتلایان به چربی خون دلمه برگ مو را بهتر است به همراه آب لیموترش تازه میل کنند؛ این غذا به علت داشتن آهن، منیزیم و ویتامین B۱ سبب رفع کم خونی می شود.